White wave top
White wave bottom

Press release (Greek)

IANOS Project: IntegrAted SolutioNs for the DecarbOnization and Smartification of Islands
Logo of CERTH
News
 - 
November 30, 2020
 - 13:20

Τα περισσότερα Ευρωπαϊκά νησιά αντιμετωπίζουν κοινές ενεργειακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων α) της υψηλής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα β) της ηλεκτρικής (κυρίως) διασύνδεσής τους με ηπειρωτικά συστήματα, γ) της εποχικότητας του φορτίου κατανάλωσης τους, λόγω των μεγάλων αλλά σύντομων τουριστικών εισροών (αύξηση πάνω από 30% στα μικρά νησιά την τελευταία δεκαετία), και δ) της συνεχούς αυξανόμενης διείσδυσης δύσκολα προβλέψιμων ως προς την παραγωγή τους, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που αντικαθιστούν συμβατικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα τα παραπάνω επιφέρουν και σημαντική μείωση στην αδράνεια/στρεφόμενη εφεδρεία του συστήματος (κυρίως σε μικρά μη διασυνδεδεμένα νησιά). Όλα τα παραπάνω, μαζί με την αναγκαία εξασφάλιση της αδιάκοπης, απρόσκοπτης και ευσταθούς λειτουργίας του ενεργειακού (κυρίως ηλεκτρικού) δικτύου, έχουν ως αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις, υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής ή και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα ίδια τα συστήματά τους, σε σύγκριση με τα ηπειρωτικά.

Το Ευρωπαϊκό έργο IANOS στοχεύει στην μεγιστοποίηση της ενεργειακής ευελιξίας μέσω α) της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυνατής αξιοποίησης των διαθεσίμων διεσπαρμένων ΑΠΕ, β) της αξιοποίησης διαθεσίμων τεχνολογιών αποθήκευσης και γ) της όσο δυνατής καλύτερης εκτίμησης κατανάλωσης της παραγόμενης πράσινης ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Η απαιτούμενη συνέργεια και δια-λειτουργικότητα όλων των ενεργειακών συστημάτων (π.χ. ηλεκτρικής, θερμικής, εναλλακτικών πράσινων καυσίμων) μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαστασιολόγησης πληθώρας διαθέσιμων ώριμων και μη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, ποικίλης μορφής (multisource energy storage), καθώς και της καλύτερης διαχείρισης των μονάδων κατανάλωσης (Demand Side Management). Στο έργο θα εξεταστούν και τεχνολογίες που βασίζονται στη μετατροπή διαφόρων μορφών ενέργειας (π.χ. Power toX τεχνολογίες, όπως μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική για άμεση κατανάλωση ή αποθήκευση σε υδρογόνο (εισαγωγή σε κυψέλες καυσίμου)).  Όλες οι παραπάνω θα λειτουργούν ως εικονικά-διασυνδεδεμένες μονάδες παραγωγής ισχύος (virtual power plants).

Δεδομένου επίσης ότι οι γεωγραφικές περιοχές νησιών, αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος για την οργάνωση, ανάπτυξη, και εύρυθμη λειτουργία τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων (Local Energy Communities), το έργο IANOS υιοθετεί και αυτή την προσέγγιση, κατά την οποία  οι ρυθμιστικές αρχές, οι μικρής κλίμακας ίδιο-παραγωγοί-καταναλωτές και οι μεγάλης κλίμακας πάροχοι ενέργειας, καλούνται α) να οργανώσουν συνέργειες μεταξύ των, β) να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και γ) να οδηγηθούν στην υλοποίηση επενδύσεων σε άξονες που προάγουν την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων των νησιών.

Κατά τη διάρκεια του έργου θα διερευνηθούν και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες, ένα σύνολο τεχνολογικών και μη λύσεων σε δύο πιλοτικά νησιά Φάρους (Lighthouse Islands) (Άμελαντ: Ολλανδία και Τερσέιρα: Πορτογαλία), οι οποίες παράλληλα θα αξιολογηθούν ως προς την εφαρμογή, σε επίπεδο  μελέτης ωριμότητας και μιας πρώτης διαστασιολόγησης αυτών, σε τρία άλλα νησιά Ακολούθους (Fellow islands) (Λαμπεντούζα: Ιταλία, Μπόρα Μπόρα: Γαλλία και Νίσυρος: Ελλάδα).

Το Ευρωπαϊκό έργο IANOS ξεκίνησε επίσημα την 1η Οκτωβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020 για την Έρευνα και Καινοτομία με συνολικό ποσό που ανέρχεται στα  6,999,654,65€.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ianos-h2020-project

Twitter: https://twitter.com/H2020Ianos 

Website: www.ianos.eu

 

Skip to content